Kunskap- Medvetenhet- Närvaro-Noga utvalt
Kosten är ofta ett bekymmer, man snöar in i sina hjulspår och samtidigt vill de flesta må bra, trivas med sig själv och sin kropp vilket medför att man måste tänka på valet av mat man äter och mängden man äter.
Det klassiska misstaget som jag stöter på är det omedvetna ätandet. Det vill säga att man äter utan kunskap eller närvaro, man har inte koll på hur mycket man egentligen får i sig även då man äter endast bra o nyttiga produkter.
Bara för att man äter hälsosamt så betyder det inte att man kan äta hur mycket som helst. Det handlar om en kunskap till en början för att veta vad man kan äta mycket av och vad man ska vara lite mer sparsam med. Jag är inte den som förespråkar att räkna kalorier men det är en bra lära att ha ett hum om energinivåerna i olika produkter så att den kunskapen finns överlag. Ett tips är att googla kring dina råvaror som du gillar och har hemma så kommer du med tiden att skapa dig en kunskap som ingen kan ta ifrån dig, därmed kan du utesluta misstag som du inte är medveten om.
Jag lånar ett par bilder på ett par frukosttallrikar från min och Charlotta Flinkenbergs nya bok Ditt Livs Form med 80/20-metoden och bara genom att titta på bilderna så ser man tydligt att det skiljer en enorm mängd kalorier på dessa två tallrikar men frågan är ju förstås vilken tallrik skulle passa in i ditt liv och resten av din dag? (fotograf Magnus Ragnvid)
Jag vill även ge ett exempel på en mer dold omedveten miss jag stöter på, de nyttiga nötterna (osaltade såklart). Ofta så rekommenderas man att äta nötter för de innehåller fantastiska nyttigheter och är väldigt enkla att ha med sig utan att de måste kylas etc. men problemet är att de lätt kan hamna lite överallt, man har nötter i sin yoghurt på morgonen, man äter ett nyttigt nötbröd vid lunchen, man äter en nyttig nötbar som mellanmål och sen gillar man ju nötter och äter ett par nävar senare på kvällen istället för att äta ex. sötsaker. Upplevelsen är ofta att man inte har ätit särskilt mycket alls och man känner sig duktig. Nötter innehåller väldigt mycket bra näringsämnen och fetter, därmed även mycket energi. Det är ok men mängden kan lätt gå överstyr och det blir väldigt mycket energi/kalorier i en väldigt liten mängd mat och frågan är då om det var ett aktivt medvetet val eller om det blev en dold källa för överkonsumtion av energi som du helst egentligen ville göra dig av med…?
Efter kunskap så kommer den sanna medvetenheten om vem man är/vad har man för förutsättningar. Hur tränad man är, hur mycket man rör sig i sitt jobb/vardag, hur hårt och länge tränar man och vad behöver man i form av energi/mat? Var man en gång i tiden vältränad (och dessutom yngre) så är det väldigt svårt att leva på gamla meriter. Nuet är det som räknas och dagarna kan dessutom skilja sig åt.
Medvetenhet i helheten av din dag, din närvaro och ditt beteende. Hur många gånger har man tex slickat av såsskeden och smakat på maten under matlagningen, hur många gånger har man bara smakat ev resterna när man plockar undan eller ätit upp barnens matrester för att man inte vill slänga några skedar mat, hur mycket fett har jag egentligen stekt min mat i, hur mycket dressing/olja har jag in min sallad, hur mycket energi/kcal dricker jag bara i farten, hur mycket innehåller egentligen mina ”hälsosmoothies/juicer”, smakar det verkligen jättegott eller äter jag bara det av en gammal vana, hinner jag andas mellan mina tuggor, känner jag vad maten smakar, njuter jag av varje tugga, minns jag ens de tillfälle jag ätit eller druckit under dagen, rensar jag alltid tallriken trots att jag är mätt… Ja det finns många frågor man kan ställa sig och fundera på för att bli varse om sitt egna beteende kopplat till sin kosthållning. Det är så jobbigt när man upplever att ”jag äter nästan ingenting alls och inga dåliga produkter och ändå har jag problem med vikten”
Kom ihåg att äta långsamt med närvaro, noga utvalt och utan stress.
Var sann not dig själv… Kram